Onderhoud

Suede
Suède is de huid aan de vleeszijde en heeft een ruwer oppervlak dan bijvoorbeeld nubuck, hierdoor heeft het een warme en luxe uitstraling. Door de grove structuur van het suède kan er makkelijk vocht en vuil binnen dringen. Daarom is suède ook kwetsbaarder dan leer.

Wij raden u aan om de schoen dus ook geregeld in te spuiten, met een speciale suede spray. Daarnaast is het ook belangrijk om de schoenen tijdens het gebruik ook te blijven inspuiten (b.v. 1x in de maand). Zo blijven ze optimaal beschermd. Belangrijk is wel de schoenen eerst stof en vuil vrij te maken. Vuil dat u er niet direct af krijgt kunt u verwijderen met water en een borstel (b.v. een nagelborsteltje) e.v.t. met wat zachte zeep zoals handzeep.

Goed laten drogen, opborstelen en weer inmpregneren.
Naarmate de schoenen ouder worden kunnen ze ook wat kleur verliezen. Gebruik daarvoor de kleurhersteller. Dit product zorgt er voor dat de kleur weer wordt hersteld en tegerlijkertijd voedt hij de schoen.

 

Nubuck
Nubuck wordt gemaakt van normaal glad leer alleen wordt hierbij de bovenlaag zacht opgeschuurd. Dit geeft een wat robuuster uiterlijk.
Wat ondehroud betreft verschilt nubuck niet heel veel van suède. Ook hier is het zeer raadzaam de schoenen regelmatig in te spuiten met speciale spray voor nubuck/suède. Daarna regelmatig herhalen om het nubuck als het waren te verzadigen en een goede bescherming te garanderen.

Zorg er wel voor dat de schoenen stof en vuil vrij zijn voordat u ze gaat inspuiten. Borstel de schoenen daarom eerst af. Moch er vuil niet afgaan dan kunt u de schoenen ook reinigen onder de kraan. Wrijf het vuil zachtjes uit het materiaal. U kunt eventueel ook wat zachte zeep gebruiken zoals handzeep. (maak de schoen helemaal nat! Anders bestaat de kans op kringen)
Naarmate de schoenen ouder worden kunnen ze ook wat kleur verliezen. Gebruik daarvoor de kleurhersteller. Dit product zorgt er voor dat de kleur weer wordt hersteld en tegelijkertijd voedt hij de schoen. 

 

Lakleer
Lak heeft een mooie opvallende uitstraling en wordt daarom ook graag en veelvuldig bij de vervaardiging van schoenen gebruikt.  Om het mooi en soepel te houden geven wij u de volgende onderhoudtips.
Om barstjes en scheurtjes in de laklaag te voorkomen, kunt u uw schoenen het beste verzorgen met een laklotion of een speciale crème voor lakleer die de schoenen beschermen, glans geven en heerlijk soepel houden. Breng de speciale lakleerolie of -crème aan nadat u de schoenen schoon heeft gemaakt met een vochtige doek en de schoenen volledig droog zijn.

Vervolgens de lotion opbrengen, in laten trekken en met een droge doek uitwrijven.

Let op: scheuren in het lakleer wordt niet vergoed vanuit de fabrikant

 

Leer
Leren schoenen hebben veel voordelen. Omdat leer een natuurlijk product is ademt het, is het soepel en comfortabel als uw eigen huid en het is sterk. Daardoor kan het ook lang mee gaan. Om deze positieve eigenschappen zo lang mogelijk te behouden moet u het leer goed verzorgen.

Zo doet u dat:
Leer wordt droog naarmate het ouder wordt. Maak daarom op de eerste plaatst de schoenen goed schoon met een vochtige doek. Als uw schoenen schoon en droog zijn, gebruik dan de juiste creme met de juiste kleur(dezelfde kleur als de kleur van uw schoenen of een kleurloze creme).
Schoensmeer voedt de schoenen waardoor ze niet uitdrogen en heerlijk soepel blijven. Let op: gebruik nooit te veel schoensmeer omdat anders het leer dichtgaat en niet meer kan ademen. Daarnaast blijft vuil sneller aan u schoenen plakken.

Laat het schoencreme een half uur intrekken en poets dan uw schoenen uit met een droge doek. Spuit daarna uw schoenen in met waterafstotende spray. 

 

Metallic Leer
Metallic leder is leer dat behandeld is met een metallic toplaag. Voor dit type leer kunt u het beste speciale metallic spray gebruiken. De spray beschermt, voedt en geeft glans aan het leer.
Voor eventuele beschadigen kunt u de schoen poetsen met speciale metallic poets. Let wel op dat u dan dezelfde kleur als de schoen pakt.

 

Stof
Stoffen schoenen moeten ook ingespoten worden met een waterafstotende spray. Dit is bescherming tegen vuil en is waterafstotend. 

 

Velvet
Velvet is kostbaar materiaal. Vaak verwarren mensen velvet met suede. Echter is velvet een veel kwetsbaarder materiaal. De huid is net zo stug als lak en ademd niet. Het materiaal kan daarom spijtig genoeg ook niet verzocht worden.

Let op: Beschadigingen op het velvet of scheuren worden niet vergoed vanuit de fabrikant.